Tanácsok

Minden, amit a
fehérneműről tudni kell

Melltartók típusok

Dátum:20.2.2018

1. Szivacs nélküli (bélés nélküli)

A szivacs nélküli melltartók kosarai puhák és könnyen igazodnak a mell formájához. Általában egy réteg csipkéből, pamutból vagy mikroszálas anyagból készülnek. A szivacs nélküli melltartók kosarai készülhetnek merevítőkkel vagy merevítők nélkül.

a) Merevítők nélkül: Merevítők nélküli melltartók sok fazonban és formában fordulhatnak elő, de mindig olyan melltartóról beszélünk, amelybe nincsenek bevarrva merevítők. Leginkább fiatal lányok, terhes és szoptató nők számára, mellműtét után és otthoni viseletre ajánlottak. Nagyon kedveltek az idősebb hölgyek körében, akik a kényelmet részesítik előnyben. Alváshoz is használhatók.

b) Merevítőkkel: A merevítővel ellátott fazonok magas fokú melltámaszt biztosítanak, egyidejűleg megtartják a mell természetes formáját. Főként nagyobb mellekhez ajánlottak, mivel tökéletesen felveszik a mell formáját, és kiválóan illeszkednek.

 

2. Részben szivacsos (részben bélelt)

A melltartó kosár alsó része megerősített és finoman formázott, míg a melltartó felső része nincs megerősítve, puha és szépen illeszkedik a mellhez. A kosár felső puha része általában csipkéből vagy tüllből készül.

A részben szivacsos (részben bélelt) melltartó fazonja minden mellmérethez ajánlott viselet - az alsó megerősítésnek köszönhetően a melltartó megtartja a mell szép formáját, felső részen mégsem tesz hozzá a volumenhez. Egyszerűen kifejezve - alátámasztja a mell alsó részét, a felső puha rész pedig alkalmazkodik a mell teltségéhez és formájához.

 

3. Szivacsos (bélelt)

A melltartó kosarak meg vannak erősítve (általában több réteg puha anyagból készülnek), ezért merevebbek, és fazon meghatározza a mell alakját. Ez leggyakrabban az ún. T-fazon (a kosár három részből készül, T-alakba szabott), mely a mell gömbölyű formáját garantálja. Vagy ellenkezőleg a kosarak sima felületűek, egy darab habszivacsos anyagból készülnek. Találkozhatunk az ún. előformázott, vagyis szilárdan merevített kosarakkal is.

A szivacsos (bélelt) melltartók nem tartalmaznak semmilyen párnát, amely megnagyobbítaná a melleket. Feladatuk teljesen elfedni a mellet, és jó támaszt biztosítani. A megerősített kosarak kisebb és nagyobb mellekhez egyaránt ajánlottak. Nagyon szép és feszes formájú melleket eredményeznek.

 

 

4. Push-Up

A Push-Up melltartó megemeli a melleket, és telt dekoltázst eredményez. Ez tulajdonképpen egy szivacsos (bélelt) melltartó merevítőkkel (lehet anélkül is), alsó részen párnákkal - ennek köszönhetően a mell megemelkedik, és a dekoltázs látványa teltebb lesz. Ezek a párnák lehetnek kivehetők, közvetlenül a kosárba bevarrtak vagy préselt kivitelűek. A párnák mérete különböző, így a melltartó akár két méretet is hozzáadhat a mell eredeti méretéhez (double Push-Up). A párnák anyaga is különböző lehet – a betétek szivacsból, szilikonból vagy akár gélből is készülhetnek.

A Push-Up hatású melltartó kicsi- és középméretű mellekhez ajánlott.

 

 

5. Balconette (Bardot)

A Balconette melltartó (néha half cup-ként is említett) egy speciálisan szabott kosarakkal készült melltartó – a kosarak ennél a melltartónál alacsony szabásúak, a kosarak felső széle egyenes. A mellek közötti rész magasabb, a balconette melltartók általában oldalsó merevítőkkel készülnek, ezért a vállpántok levétele után is stabil támasztást biztosítanak. A balconette melltartó a körkerületén szilikon csíkkal is rendelkezhet, mely megakadályozza a melltartó lecsúszását.

Ez a melltartó fazon alulról felfelé támasztja meg a melleket (gyakran párnák segítségével), főleg a mellek felső vonalát hangsúlyozza ki, és így gyönyörűen telt dekoltázst varázsol.

Tipp: Miben különbözik balconette melltartó a hagyományos melltartótól – a balconette típusú melltartó esetén a kosarak felső vonala szinte egybeolvad a melltartó alsó pántjával.

 

6. Half Bardot (Half Balconette)

Ez a melltartó fazon az egyszerű bélelt melltartó és a balconette típusú melltartó előnyeit egyesíti. A Half Bardot melltartó alapjában véve egy bélelt melltartó, nyitott szabású kosarakkal. A kosarak két- vagy három részből készülnek, csak egy függőleges varrással vannak összevarrva, a bélelt, ún. T-fazonú melltartókkal szemben. Ennek köszönhetően a kosarak alacsonyabbak lehetnek, mégis ugyanazt a hatást keltik, mint a hagyományos balconette melltartók. Hétköznapi viselethez is ajánlott melltartó típus. Nagyobb méretű keblek esetén is kiváló stabilitást nyújt.

A balconette típusú melltártótól első ránézésre a kosár és az alsó pánt közötti átmenettel különbözik - a kosarak nem olvadnak be az alsó pántba, külső oldalon a vállpántok irányába emelkednek.

 

7. Plunge

A Plunge melltartó (néha dekoltázs- vagy decoplunge melltartónak is nevezett) jellegzetessége, hogy a kosarak közötti középrész nagyon alacsony. Ezért különösen alkalmas mély kivágású ruhákhoz.

a) Plunge kisebb mellekhez: Gyakran párnákkal készül, azonban a Push-Up melltartókkal ellentétben - melyek a melleket megemelik - a plunge melltartó párnái enyhe nyomás alatt egymáshoz nyomják a melleket, ez által gyönyörűen telt dekoltázst varázsolnak, nagyon mély kivágásokban is.

b) Plunge nagyobb mellekhez: Push-Up hatása nincs, ennek ellenére ugyanúgy hat, mint a plunge párnákkal készült melltartó. Ehhez alkalmazza a mellek saját méretét - a melleket oldalról finoman összenyomja, ez által kitöltve a keblek teljes elülső vonalát.

 

 

► Melltartó kínálat ►


trusted