Tanácsok

Minden, amit a
fehérneműről tudni kell

Melltartók fazon szerint

Dátum:15.12.2017

A melltartókat különböző szempontok alapján csoportosíthatjuk:

  • a bélés típusa, mértéke
  • a szabás
  • tulajdonságok vagy rendeltetés szerint

A. Bélés típusa, mértéke szerint

Bélés nélküli /szivacs nélküli/

Bélés nélküli melltartók puha kosarai egy- vagy több réteg anyagból készülnek. Függetlenül az anyag rétegeinek mennyiségétől a kosarak puhák. Ebben az esetben nincs felhasználva olyan anyag, amely a kosarakat megerősítené, azaz hatással lenne a kosarak formájára. A kosarak bizonyos mértékben követik a keblek természetes formáját, alkalmazkodnak hozzá. Bélés nélküli melltartók merevítőkkel, vagy merevítők nélkül is készülnek.

Részben bélelt /félig szivacsos/

Részben bélelt melltartók esetén a kosarak alsó része bélelt – megtámasztja a kebleket, a felső rész bélés nélkül készül – puha, rugalmas, alkalmazkodik a keblek méretéhez és formájához.

Bélelt /szivacsos/

Bélelt melltartók kosarai több réteg anyagból készülnek, és legalább egy réteg erősebb anyagból készül - ez adja a megfelelő tartást. A melltartó formáját, azaz a keblek kinézetét elsősorban a szabás határozza meg.

B. Szabás szerint

A fő szempontok az alábbiak:

  • A kosarakat alkotó részek száma (egy-, kettő, három- vagy több rész)a kosarakat alkotó részek száma (egy-, kettő, három- vagy több rész)
  • Az egyes alkotó részek összevarrásának módja, illetve a vállpántok típusa (full cup, half cup, balconette, oldalsó résszel)
  • Középrész magassága (plunge, bardot)tulajdonságok vagy rendeltetés szerint
  • Betétek vagy merevítők használata

A weboldalunkon az alábbi kifejezéseket használunk:

Sima felületű

Sima felületű melltartók kosarai egy részből készülnek. Lehetnek előformáltak (a kosarat meleg hatására préselik a megfelelő kerek formára) vagy elasztikus anyagból készülnek, de minden esetben a felületük sima. Mivel a kosarakon nincsenek sem varrások, sem csipkedíszítés, a melltartó a ruha alatt szinte észrevétlen. Fő előnye a diszkrét viselet.

Bardot /balconette/ típusú

A balconette típusú melltartó kosarai speciális szabásúak. Felső részen egyenesre szabottak. A melltartó középrésze – mellek közötti – magasabbra szabott éppúgy, mint az oldalsó részek. A kosarak szinte egybeszabottak a melltartó alsó pántjával. A balconette típusú melltartó általában oldalsó merevítőkkel készül – a melltartó megfelelő stabilitásáért a vállpántok lecsatolása esetén. A megfelelő tartás érdekében sok esetben az alsó pánt belső oldalán szilikon csíkkal van ellátva, mely megakadályozza a melltartó lecsúszását. Ez a típusú szabás alulról támasztja meg a kebleket, kihangsúlyozza a keblek felső vonalát és gyönyörű, telt dekoltázst varázsol. Megj.: jellegzetes tulajdonság a levehető vállpántok, ezért a balconette típusú melltartót „strapless”, azaz vállpántok nélküli melltartónak is nevezik.

Half Bardot

A „Half Bardot” típusú melltartó általában bélelt melltartó, az ún. nyitott szabású kosarakkal. A kosarak függőleges varrással, kettő vagy három részből készülnek. A hagyományos „bardot” típusú melltartóval szemben nincs folyamatos átmenet a kosarak és az alsó pánt között, hanem vállpántok a kosarak külső oldalán felfelé emelkednek, esetleg széles, kényelmes vállpántokkal egybeszabottak.

Push-Up

A Push-Up típusú melltartó megemeli a kebleket, és telt dekoltázst varázsol. Bélelt melltartó, általában merevítőkkel, alsó részben betétekkel, melyeknek köszönhetően a keblek felfelé emelkednek, és ez által telt dekoltázst eredményez. A betétek lehetnek kivehetőek, bevarrottak vagy kosárba bedolgozottak. A betétek mérete különböző lehet, a melltartó akár két vagy három mérettel nagyobb kebleket varázsol. A betétek különböző anyagból készülnek – habszivacsból, szilikonból vagy gélből. Ez a típusú melltartó jellegzetesen felfelé emeli meg a kebleket (innen ered a Push-Up megnevezés).

Merevítők nélküli melltartók

Merevítő nélküli melltartók merevítés, ún. halcsont nélkül készülnek. Amennyiben a melltartó megerősítés, illetve megerősítő réteg nélkül készülnek, inkább kisebb méretű- vagy keményebb keblekhez ajánlott.

C. Tulajdonságok vagy rendeltetés szerint

Szoptatós melltartók

Speciálisan kialakított melltartók a terhesség vagy szoptatás idejére. A melltartó kosarai felső részében praktikusan nyithatók (ahol a kosár vállpánthoz csatlakozik). Ennek köszönhetően a kosár része lekapcsolható, ez által a szoptatás kényelmes és diszkrét lehet anélkül, hogy szükséges lenne a melltartó, vagy a vállpántok levétele.

Optikailag kisebbítő melltartók

A kisebbítő hatást keltő melltartók úgy vannak kialakítva, hogy a keblek optikailag kisebbeknek látszódjanak – a kosarak speciális szabásának köszönhetően. A mellek inkább oldalsó irányba helyezkednek el. A dekoltázs így kisebbnek látszik.

Protézistartó melltartók

Protézistartó melltartók viselete a mellműtét (mell abláció) után javasolt. A kosarak belső oldalán speciális protézistartó „zsebek” vannak kialakítva, melyekbe a hiányzó szöveteket helyettesítő protézis helyezhető el.

Sportmelltartók

Speciális típusú melltartók kifejezetten a sportoláshoz alkalmasak. Megfelelő tartást biztosítanak, megakadályozzák a mellek nem kívánatos elmozdulását. Ez a típusú melltartó általában merevítők nélkül, funkcionális, nedvességelvezető (izzadság) tulajdonságokkal rendelkező anyagokból készül. Bélés nélküli, puha kosarakkal.

A tartás alapján az alábbiak szerint csoportosíthatók:

  • Light Support – mérsékelt tartás, ideális a könnyű sportoláshoz (séta, golf, jóga, pilátesz torna, stb.)
  • Mid Support – középfokú tartás, ideális viseletet biztosít nagyobb igénybevételű sporttevékenységekhez - kerékpározás, jogging, görkorcsolyázás, , síelés…)
  • High Support – magasfokú tartás, ideális viseletet biztosít nagy igénybevételű sporttevékenységekhez (zumba, teniszezés, futás, labdajátékok, stb.)

 


Hírlevél

Szeretne az újdonságokról értesülni?

Szerkesztés, kijelentkezés